Головна » Статті » Конференція_2016_10_20-21 » Секція_4_Технічні науки |
Cуткович Тетяна к.т.н., доцент, доцент кафедри Плахотін Валентин к.б.н., професор, професор кафедри кафедра технологій харчових виробництв і ресторанного господарства ВНЗ «Полтавський університет економіки і торгівлі» м. Полтава
ІННОВАЦІЙНІ МЕТОДИ ОТРИМАННЯ ФУНКЦІОНАЛЬНИХ НАПОЇВ НА ОСНОВІ ЯБЛУЧНОГО СОКУ
На даний час в усьому світі приділяється значна увага створенню продукції, яка носить оздоровчий характер, тобто містить достатню кількість ессенціальних факторів харчування. Одним із основних джерел незамінних факторів харчування є дикоросла плодово-ягідна сировина, як культивована так і дикоростуча. Вона природно збагачена біологічно активними речовинами, що виявляють позитивний вплив на організм людини, діяльність його нервової та серцево-судинної систем, сприяють нормалізації функцій окремих органів [1,2]. На сьогоднішній день існує багато технологій, що поліпшують властивості продукції. Серед тих, що забезпечують високу якість харчових продуктів, значний інтерес представляє ультразвукова обробка. Досвід багатьох галузей харчової і переробної промисловості свідчить про ефективність використання ультразвуку для прискорення технологічних процесів та зменшення їхнього негативного впливу на якість і біологічну цінність кінцевої продукції [3]. При переробці дикорослих плодів і ягід залишається багато вичавок, які містять велику кількість цукрів, органічних кислот, пектинових, дубильних, мінеральних, барвних та інших речовин. Кількість відходів при виробництві соків може сягати до 50 %. Але скоротити відходи можна при комплексній переробці сировини. Тож саме тому з метою безвідходного виробництва та більшої рентабельності було вирішено використати вичавки з дикорослих плодів і ягід для виготовлення функціональних напоїв. В якості ектрагенту обрано яблучний сік, тому що він після виноградного і томатного є одним із найвживаніших соків на Україні. Але його особливістю є те, що він містить незначну кількість вітаміну С (3…5 мг на 100 г) та інших БАР. Щоб усунути цей недолік і отримати сік з більшим вмістом поживних речовин нами було запропоновано збагатити його БАР, які містяться у вичавках. Для цього вичавки у співвідношенні 1:4 змішували з яблучним соком і проводили обробку ультразвуком. Після такої обробки визначали фізико-хімічні показники та вміст L-аскорбінової кислоти. Отримані показники наведені в табл.1. Таблиця 1 Фізико-хімічні показники готових напоїв після екстрагування ультразвуком
Аналізуючи результати досліджень, можна відзначити, що зі збільшенням тривалості обробки ультразвуком отриманий напій збагачувався сухими речовинами, органічними кислотами та L-аскорбіновою кислотою. Обробка протягом 20 хв забезпечує максимальне насичення яблучного соку L-аскорбіновою кислотою, а її кількість, в порівнянні з контролем, в 4,3…6,8 разів більша в залежності від виду сировини. Дані показники свідчать про позитивний вплив УЗ-обробки на процес екстрагування БАР із дикорослої плодово-ягідної сировини.
Література 1. Сирохман І. В. Товарознавство харчових продуктів функціонального призначення: навч. посібник / І. В. Сирохман, В. М. Завгородня. - Київ: Центр учбової літератури, 2009. - 544с. 2. Хомич Г. П. Використання дикорослої сировини для забезпечення харчових продуктів БАР: монографія / Хомич Г. П., Ткач Н. І. - Полтава: РВВ ПУСКУ, 2009. – 159 с. 3. Фізико-хімічні методи обробки сировини та продуктів харчування // За ред. А. І. Соколенко – К.: АртЕк, 2000. - 457 с. | |||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
Категорія: Секція_4_Технічні науки | Додав: Admin (19.10.2016) | |||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
Переглядів: 410 |
Всього коментарів: 0 | |