Головна » Статті » Конференція_2016_12_8-9 » Секція_4_Технічні науки |
Соловей Іван к.т.н., доцент, доцент кафедри електротехнологій та експлуатації енергообладнання Відокремлений підрозділ Національного університету біоресурсів і природокористування України «Бережанський агротехнічний інститут» м.Бережани
ПРОЦЕС ІНТЕНСИФІКАЦІЇ СУШІННЯ ЗЕРНА АКТИВНИМ ВЕНТИЛЮВАННЯМ ІЗ ЗАСТОСУВАННЯМ НВЧ
В багатьох районах нашої країни природно-кліматичні умови зумовлюють збирання значної частини врожаю зернових, олійних та інших культур з підвищеною вологістю, при якій не може бути забезпечене їх подальше зберігання. Зниження вологи зерна до кондиційної і доведення сирого і вологого зерна до стійкого при зберіганні стану – основна задача сушіння. В загальному вигляді під сушінням розуміють процес обезводнення матеріалів. Цей складаний процес полягає в передачі тепла нагрітим повітрям зерну, переміщення вологи всередині зерна до його поверхні, її випаровування в периферійних шарах кожної зернівки, переміщення пари із периферійних шарів зерна до поверхні і в міжзерновому просторі, видалення її із маси зерна [1]. Одночасно з цим, в зернівці проходять ряд фізичних і біохімічних процесів, які впливають на якість зерна. При сушінні роль повітря не обмежується функціями теплоносія і вологопереносника. Кисень повітря приймає участь в біохімічних процесах в зародку, які посилюються при підвищенні температури. При цьому інтенсифікуються процеси фізіологічного дозрівання зерна, що має більше значення для покращення його якості. Одночасно і правильно проведене сушіння підвищує стійкість зерна при зберіганні, покращує його насіннєві і продовольчі якості. Сушіння пришвидшує післязбиральне дозрівання зерна, вирівнює зернову масу за ступенем дозрівання і вологості, покращує внутрішній стан зерна. Сушіння позитивно впливає на вихід і якість продуктів переробки зерна. Сушіння діє негативно на шкідників і мікрофлору зерна, дозволяє в деяких випадках покращити технологічні властивості дефектного зерна [2]. Таким чином, сушіння дозволяє отримати зерно стійким для зберігання і покращити його якість. Для проведення сушіння сільськогосподарської сировини розроблені різні методи і прийоми. В основі класифікації, прийняті способи передачі теплової енергії зерну, яке просушується [2-4]. В сучасних установках найбільш часто тепло передають від агента сушіння, який переміщається: нагріте в калориферах повітря або гаряча суміш повітря з топковими газами. Таку сушарку називають конвективною. Видалити вологу із зерна можна при змішуванні його з гігроскопічною речовиною (сорбентом). Таке сушіння називається контактним або сорбційним [4]. Воно використовується, наприклад, в рециркуляційних зерносушарках, де сорбентом служить сухе зерно. Тепло можна також передавати зерну за допомогою теплових променів: сушіння інфрачервоними променями, сонячне сушіння. Цей метод називається радіаційним. Найбільш просте повітряно-сонячне сушіння на спеціально обладнаних площадках в суху сонячну погоду. Можливі також нагрівання і сушіння зерна в полі струмів високої частоти [1,3]. При наявності великої кількості надлишкової поверхневої вологи, її можна видалити механічним способом: центрифугуванням, відтиском, яке застосовується як правило на заводах після промивання зерна. Перспективними і використовуваними на практиці сушіння являються комбіновані методи сушіння, які поєднують конвективно-кондуктивне, сорбційне та інші способи сушіння [2]. Комбіновані методи отримали широке поширення в зерносушарках з рециркуляцією зерна. В зерносушарках із щільним шаром максимальна температура агента сушіння визначається термостійкістю зерна. Інтенсифікація сушіння за рахунок збільшення витрати агента сушіння обмежена підвищенням енергетичних затрат на подолання опору зернового шару. Найбільш поширеними в техніці зерносушіння отримали установки з гравітаційно-рухомим щільним шаром. Він формується при безперервному верхньому живленні сушильної камери зерном, створенні підпори в нижній її частині і видаленні із камери маси зерна, яка рівна масі його поступлення. Під час руху зерна зверху вниз поверхня зернівки, яка приймає участь в тепло масообміні, постійно обновляється, хоча і залишається меншою сумарної геометричної поверхні всіх зерен, які знаходяться в шарі. Поперечний переріз зернового потоку постійно змінюється, зерно багатократно перемішується, що пришвидшує процес сушіння. Швидкість переміщення зерна і тривалість сушіння регулюються у широких межах за допомогою випускних механізмів. Сушіння з використанням гравітаційно-рухомого шару дозволяє в широкому діапазоні регулювати товщину продуваючого шару і температуру агента сушіння, розподіляти зону сушіння по всій товщині шару. При сушінні вологих матеріалів відбуваються взаємопов’язані процеси тепло- і масообміну між матеріалом і агентом сушіння. Внутрішній тепло- і масообмін порушує рівноважний стан поверхні матеріалу і призводить до внутрішнього тепло- і масообміну [4].
Література
| |
Категорія: Секція_4_Технічні науки | Додав: Admin (07.12.2016) | |
Переглядів: 610 |
Всього коментарів: 0 | |