Головна » Статті » Конференція_2016_10_20-21 » Секція_3_Ветеринарні науки |
Котелевич Валентина канд. вет. наук, доцент Житомирський національний агроекологічний університет м. Житомир
КРОЛІВНИЦТВО - ОДНА ІЗ НАЙПЕРСПЕТИВНІШИХ ГАЛУЗЕЙ ТВАРИННИЦТВА У РОЗВИТКУ НАЦІОНАЛЬНОГО ВИРОБНИЦТВА
Кролівництво, поза сумнівом, залишається однією з найперспективніших галузей українського тваринництва. Кролики - це не лише легкозасвоюване дієтичне м’ясо, але й прибутковий бізнес, оскільки кролики мають короткий цикл відтворення, стрімке збільшення живої маси та невибагливі до кормів [1,2,3]. У кролятині дуже мало солей натрію і холестерину, що робить її незамінною складовою дієтичного харчування. Це біле м'ясо і білку в ньому значно більше, ніж у баранині, яловичині або свинині (на 22-23%). Кролятина засвоюється на 90%, а білок яловичини - лише 60%. В кролятині є усі незамінні амінокислоти, вона перевершує майже всі види м'яса за вітамінним і мінеральним складом [2,3]. Дослідженнями Котелевич В.А. та ін. [4,5,6,7] доведено , що вміст радіонуклідів в кролятині дуже низький. Питома активність м'яса кролів 4-ох місячного віку була на рівні <1,9±0,47 Бк/кг за вмістом 137 Сs та 3,7±0,88 Бк/кг за вмістом 90 Sr. У м'ясі дорослих кролів ці показники відповідно становили 4,8±0,46 Бк/кг та 6,2±1,2 (при нормі 200 і 20 Бк/кг). Мета досліджень: відродити кролівництво для малих форм господарювання як фактора соціально-економічної стабільності сільських територій та інтенсифікації розвитку національного виробництва кролятини. Матеріалом виробничих досліджень були 4-х місячні та 2-річні кролі, вирощені у приватному фермерському господарстві с. Глибочиця Житомирської області, каліфорнійської скоростиглої породи, бельгійський велетень ( фландр) та їх помісі першого покоління ( самка каліфорнійка, самець- фландр). Комплексну післязабійну ветеринарно-санітарну експертизу тушок проводили в умовах кафедри паразитології, ветсанекспертизи та зоогігієни ЖНАЕУ за загальноприйнятими методами. Отримані результати оброблені статистично за методикою Microsoft Excell- 2003. У тушках кролів, які надходили з благополучного по інфекційним та інвазійним захворюванням фермерського господарства , патологоанатомічні зміни відсутні. Тушки 4-х місячних кролів були першої категорії. Комісійна дегустація м’яса кролів каліфорнійської скоростиглої породи встановила, що за смаком, ніжністю, соковитістю, кольором та ароматом загальний бал ( за 5-ти бальною шкалою) шийно-грудного відділу – 4,4; попереково-тазового – 4,7. Відповідно у їх аналогів породи бельгійський велетень - 4,3 та 4,8 балів. Найвищий результат отримало м'ясо кролів помісей першого покоління - 4,8 і 5,0 балів. М’ясо кролів 2-річного віку каліфорнійської скоростиглої породи у порівнянні з м’ясом кроленят 4-х місячного віку було дещо жорсткувате, менш соковите і отримало відповідно 3,6 та 3,8 балів. Забійний вихід, вихід м’язової тканини, обмускуленість тушок, вихід кісток залежать від породних та вікових особливостей. Найбільший забійний вихід визначено у 4-х місячних кролів-помісей першого покоління та у 4-х місячних кролів фландрів , відповідно – 56,56±0,2% і 56,51±0,3%( Р≤0,001). Найменший забійний вихід був у 2-річних кролів каліфорнійської скоростиглої породи – 44,56±0,4 (Р≤0,001).У порівняльному аспекті найбільшу живу масу та забійну вагу серед 4-х місячних кролів мали помісі першого покоління Нами проведено розробку організаційно-виробничих положень і основних параметрів створення малих приватних підприємств для людей, для яких підсобні кролівничі господарства можуть стати потужною формою поповнення особистого бюджету. За модуль було взято структуру із 16 кролематок з молодняком, включаючи основних самців та відгодівельне поголів'я. Встановлено, що організація і функціонування невеликих приватних кролеферм, орієнтованих на кролів спеціалізованих м’ясних порід, є економічно прибутковою справою. Перше грошове повернення від моменту придбання тварин починає надходити вже за півроку. Менше, ніж за рік окупаються всі вкладені кошти. Економічна ефективність в перший рік функціонування становитиме 1,16 грн на 1,0 грн затрат, рентабельність 120%. Висновки і перспективи подальших досліджень. 1. Кролівництво - одна із найперспективніших галузей тваринництва в Україні у розвитку національного виробництва екологічно чистої високопоживної продукції. 2. За рівня прибутковості у 120%, враховуючи високу біологічну цінність м’яса кролів, низький рівень накопичення радіонуклідів, дефіцит кролятини на м’ясному ринку України, малу енерго-, праце- та кормоємність, кролівництво може стати у ряд малих форм господарювання як фактор соціально-економічної стабільності сільських територій та інтенсифікації розвитку національного виробництва кролятини. Подальші наші дослідження будуть спрямовані на вивчення питання органічного виробництва м’яса кролів. Література 1.Александрова С.Н. Кролики: Разведение, выращивание, кормление / С.Н. Александрова, Т.И. Косова. – Донецк: Сталкер, 2005. – 157 с. 2.Мишанин Ю.Ф. Витамины в мясе кроликов и нутрий / Ю.Ф. Мишанин , Р.Ю. Куц // Мясная индустрия. – 2003. − № 1. – С. 33–35. 3.Плотников В.Г. О полезности крольчатины / В.Г. Плотников // Кролиководство и звероводство. – 2004. - № 4. – С. 21 4. Котелевич В.А., Федотов В.С., Фещенко Д.В. До питання корисності кролятини у змінених екологічних умовах України. 111 міжвузівська конференція студентів, аспірантів та молодих вчених (16-17 березня 2006 р., м.Житомир) « Сучасні проблеми екології».-С.39-41 5..Котелевич В.А. Кролятина – найкращий харчовий продукт у змінених екологічних умовах Поліського регіону 6. В.А. Котелевич, М.О. Бондар, О.Я. Михайленко // Ветеринарна медицина України. − 2011. − №8. − С. 36. 7.Котелевич В.А. Якість та безпека м’яса кролів, вирощених у приватному секторі Коростенського району Житомирської області / В. А. Котелевич, М. А. Невмержицька // Ветеринарна медицина України. – 2013. – № 5 (207). − С. 24−25. | |
Категорія: Секція_3_Ветеринарні науки | Додав: Admin (19.10.2016) | |
Переглядів: 361 |
Всього коментарів: 0 | |