Головна » Статті » Конференція_2016_10_20-21 » Секція_1_Сільськогосподарські науки

ВИКОРИСТАННЯ МУЛЬЧУВАННЯ ДЛЯ ОТРИМАННЯ ЕКОЛОГІЧНО БЕЗПЕЧНОЇ ПРОДУКЦІЇ

Лавська Наталія

к.с.г.н., викладач

ВП НУБіП України «Ніжинський

агротехнічний коледж»

м. Ніжин

 

ВИКОРИСТАННЯ МУЛЬЧУВАННЯ ДЛЯ ОТРИМАННЯ ЕКОЛОГІЧНО БЕЗПЕЧНОЇ ПРОДУКЦІЇ

 

Вітчизняні науковці вважають, що третина території України, з найбільш родючими ґрунтами, знаходяться в зоні недостатнього та нестійкого зволоження. За таких умов найактуальнішими є питання максимального накопичення опадів протягом року та раціональне використання вологи у теплий період. Система органічного агровиробництва повинна бути заснована на забезпеченні замкнутого циклу обміну поживних речовин рослин, який повинен підтримувати чи підвищувати родючість та біологічну активність ґрунтів.

На сьогодні актуальними завданнями є розробка сучасних систем ведення сільського господарства відповідно до нових умов господарювання та з урахуванням змін у кліматі. Одним з методів подолання посухи та несприятливого температурного режиму є застосування мульчування [1].

Мульчування зменшує випаровування вологи, забур’яненість посівів, регулює температуру в верхньому шарі ґрунту, запобігає утворенню ґрунтової кірки, поліпшує фізичні властивості й посилює мікробіологічні процеси ґрунту. Все це підвищує польову схожість насіння, сприяє дружній появі сходів, що значною мірою підвищує врожайність і вихід стандартної продукції сільськогосподарських культур.Опис мульчування зустрічався ще у 60 роках минулого століття в наукових працях німецького вченого Франца Бемига [2].

Істотним резервом вологи на полях  в умовах її дефіциту є забезпечення надійного захисту посівів від масової присутності бур’янів, які поглинають доступну рослинам вологу та доступні сполуки азоту, фосфору та калію [3]. Вчені підрахували, що шкода, нанесена бур’янами дорівнює сумарній шкоді від приморозків, опіків рослин, шкідників і хвороб.

Існує два види мульчі – неорганічна (плівка, рубероїд, бумага) та органічна (солома, перегній, компост, трав’яна рослинність, тирса). При застосування органічної мульчі в ґрунт вносяться елементи живлення, мульчуючі матеріали дешеві та доступні. Недоліки при застосуванні органічної мульчі – складність механізованого внесення мульчі на полях, можливість збільшення колоній мишоподібних гризунів, проростання деяких видів бур’янів.

При використанні неорганічної чорної мульчі повністю знищуються бур’яни, але по закінченню вегетації плівку не заробиш у ґрунт, крім того вона не пропускає вологу, тому обов’язковим є застосування краплинного зрошення. Мульча із штучних матеріалів дозволяє обмежити застосування гербіцидів, але шкідлива для навколишнього середовища, оскільки виготовляється з невідтворного матеріалу. Залишки плівки розкладаються в ґрунті на протягом 150 років, а при утилізації плівки утворюються канцерогенні діоксини, які забруднюють навколишнє середовище.

Розрізняють три способи мульчування – суцільне, рядкове і локальне безпосередньо навкруги овочевих рослин. Найчастіше різні способи мульчування посівів застосовують на невеликих площах. Заслуговує на увагу також рядковий спосіб мульчування чорною поліетиленовою плівкою. Добрі результати дає мульчування сходів рослин агроволокном, яке може здійснювати роль інфекційного бар’єру проти літаючих шкідників – хрущів, совки.

До мульчуючих матеріалів не відноситься природне покриття ґрунту – сніг, вулканічна зола, опале листя. Мульча – це покриття, яке створене штучним шляхом.

Мульчування застосовують як влітку так і пізно восени для захисту кореневої системи від холодів, шкідників, вітрової ерозії та для затримування снігового покриву на коренях рослин. Коли в зимовий період поверхня ґрунту відкрита, то самий верхній родючий шар опиняється в дуже несприятливих умовах. Дощ вимиває із нього поживні речовини, цей шар або пересихає, або промерзає, із нього йдуть в глибину живі організми, в ньому проходить інтенсивна мінералізація гумусу. Взагалі неприкритий ґрунт поступово втрачає свою родючість. Під шаром мульчі у вологому, теплому ґрунті живуть різноманітні ґрунтові організми, для яких мульча не тільки ковдра, а й резерв живлення.

У зарубіжних країнах поширюється мульчування плівкою з властивостями біорозкладання. Плівка та агроволокно, створені з натуральних полімерів (рослинний крохмаль) не несе загрози забруднення факторів навколишнього середовища. Дана плівка використовується в Італії, Польщі, США, Франції. У світовій практиці використовується мульчування плантацій листками бананів, мулом річок [4].

Застосування мульчування є багатообіцяючим і може бути дуже перспективним завдяки родючим чорноземним ґрунтам і міцним традиціям сільськогосподарського виробництва.

 

Література

  1. Молоцький М.Я. Адаптація землеробства до посушливих умов вирощування / М.Я. Молоцький // Овочівництво і баштанництво. - 2001. -  № 45. - С.275 – 286.
  2. Бемиг Франц 600 советов овощеводу-любителю / Франц Бемиг. -  М.: Колос, 1966. – 167 с.
  3. О.О. Іващенко, О. О. Іващенко  Шляхи адаптації землеробства в умовах змін клімату //Зб. наук. пр. Національного наукового центру «Інститут землеробства УААН» - К.: ВД «ЕКМО», 2008. – № 26. – с. 15 – 20.
  4. Слєпцов  Ю. Мульчирование овощных культур / Ю. Слєпцов // Овощеводство.- 2007. - № 49. – с. 28 – 30.
Категорія: Секція_1_Сільськогосподарські науки | Додав: Admin (19.10.2016)
Переглядів: 184
Всього коментарів: 0