Головна » Статті » Конференція_2016_10_20-21 » Секція_1_Сільськогосподарські науки

ТЕХНОЛОГІЧНІ АСПЕКТИ ІНТЕНСИВНОГО ВИРОБНИЦТВА ПРОДУКЦІЇ ПТАХІВНИЦТВА

Шуляр Альона

к.с.-г.н., старший викладач

заступник з наукової роботи декана технологічного факультету

Лісогурська Діна

к.с.-г.н., доцент

заступник з навчальної роботи декана технологічного факультету

Житомирський національний агроекологічний університет

м. Житомир

 

ТЕХНОЛОГІЧНІ АСПЕКТИ ІНТЕНСИВНОГО ВИРОБНИЦТВА ПРОДУКЦІЇ ПТАХІВНИЦТВА

 

Сучасне вітчизняне птахівництво – один із найбільш економічно привабливих та конкурентоспроможних видів агробізнесу, про що свідчить стійка динаміка зростання виробництва м’яса птиці і яєць [1, 3].

В Україні за останні декілька років виробництво курячого м’яса зросло більше, ніж на 50 %, що є одним із найвищих показників як у Європі, так і у світі. Інтенсивний розвиток бройлерної промисловості пов’язаний з високою дієтичною, харчовою якістю продукції, а також з економічними перевагами, порівняно з виробництвом м’яса інших видів птиці [2, 4].

Тому метою наших досліджень було вивчення технологічних аспектів інтенсивного виробництва м’яса бройлерів в умовах ПрАТ «Березнівське птахопідприємство» Рівненської області.

На території даного підприємства знаходиться 14 пташників. Батьківське стадо знаходиться у м. Луцьк, звідки курчат-бройлерів кросу «Росс-308» в денному віці привозять на підприємство. Вирощують бройлерів на глибокій підстилці з розрахунку 5-6 голів на 1 м2. Утримання бройлерів секційне.

Середньодобові прирости бройлерів на даному птахопідприємстві знаходяться в межах 52-58 г за витрат корму 1,8 ц на 1 ц приросту. Період вирощування птиці тут становить 42-43 дні, оптимальний вік для забою – 6-7 тижнів при досягненні живої маси 2-2,5 кг.

Будівля кожного пташника складається з двох ізольованих залів, кожен з яких поділений на 6 секцій, і підсобних приміщень, розташованих в торцях пташника. Секції однотипні, площею 166,66 м2.

У ПрАТ «Березнівське птахопідприємство» для утримання і вирощування курчат-бройлерів використовують типові одноповерхові безвіконні пташники, оснащені необхідним обладнанням. Мікроклімат у пташниках створюється за допомогою комплекту нагрівальних та вентиляційних установок, є витяжні електровентилятори. Всі технологічні процеси на підприємстві здійснюються з використанням обладнання «Big Dutchman».

Світловий режим тут диференційований. Освітленість у пташнику від 5 до 20 лк. Інтенсивність світла в зоні розташування напувалок і годівниць в перший день життя бройлерних курчат становить в межах 23-25 лк, до 21-денного віку поступово знижується до 5-8 лк. 

У ПрАТ «Березнівське птахопідприємство» вентиляційна система представлена батареями «Univent» та «Eurovent–Eu». Гранично допустима концентрація вуглекислого газу – 0,25 % об’єму, аміаку – 15 мг/м3, сірководню – 5 мг/м3. На даному підприємстві у пташниках підтримують відповідну температуру та вологість. Підігрівання приміщень пташників відбувається за допомогою навісних брудерів. Оптимальна температура на третю добу життя – 32°C, зі збільшенням віку птиці її поступово зменшують до 20°C.

Водонапування птиці забезпечують ніпельні напувалки, розміщені з розрахунку 1 ніпель на 12 голів. Така система забезпечує порівняно низький рівень бактеріального забруднення води. Регулювання напувалок проводять щоденно відповідно до висоти, комфортної для водонапування.

На даному птахопідприємстві годівля бройлерів здійснюється із підвісних чашкових годівниць у розрахунку 45-80 голів на чашку. Дно чашки знаходиться на одній висоті зі спиною птиці, висота регулюється в залежності від віку курей. Регулювання годівниць тут проводять кожного дня залежно від росту бройлерів, щоб звести до мінімуму втрати кормів.

Перехід до використання основної системи годівлі проводять поступово протягом кількох діб. Оператори впродовж доби дають можливість птиці кілька разів з’їсти комбікорм, тобто повністю спорожнити годівниці. Такий захід стимулює апетит, знижує втрати завдяки поліпшенню конверсії корму. Для годівлі бройлерів підприємство використовує три види корму: стартовий (вид комбікорму ПК 5-1 – Старт); відгодівельний (ПК 5-4 – Гроуер); фінішний (ПК 6-4 – Фінішер). Для роздачі кормів використовують систему «Champion».

Отже, в умовах ПрАТ «Березнівське птахопідприємство» технологія виробництва продукції птахівництва налагоджена на відповідному рівні. Для інтенсивного виробництва м’яса бройлерів тут використовують високопродуктивні м’ясні кроси, дотримуючись при цьому оптимальних умов утримання, годівлі та напування птиці, параметрів мікроклімату (температурний та світловий режим, система вентиляції).

 

Література

  1. Бородай В. П. Галузь птахівництва потребує висококваліфікованих фахівців / В. П. Бородай, А. В. Вертійчук, В. В. Мельник // Птахівництво: міжвід. наук. темат. зб. – 2008. – Вип. 62. – Режим доступу: www.avian.org.ua.
  2. Кернасюк Ю. Птахівництво – ефективна сфера агробізнесу / Ю. Кернасюк // Агробізнес сьогодні. – 2015. – № 8 (303). – С. 112–119.
  3. Кирилюк Д. О. Аналіз сучасного стану ринку продукції птахівництва в Україні / Д. О. Кирилюк // Економіка АПК. – 2014. – № 2. – С. 116–119.
  4. Коломієць Н. О. Інвестиційна привабливість галузі м’ясного птахівництва / Н. О. Коломієць // Вісник Полтавської державної аграрної академії. – 2011. – № 2. – С. 195–197.
Категорія: Секція_1_Сільськогосподарські науки | Додав: Admin (19.10.2016)
Переглядів: 414
Всього коментарів: 0