Головна » Статті » Конференція_2016_10_20-21 » Секція_1_Сільськогосподарські науки

МОНІТОРИНГ ПЕРСПЕКТИВНИХ НАПРЯМКІВ ВИРОЩУВАННЯ КУКУРУДЗИ В УКРІЇНІ

Кирилюк Роман

к.с.-г.н, асистент кафедри охорони праці та фізичного виховання

Подільський державний аграрно-технічний університет

м. Кам’янець-Подільський

 

МОНІТОРИНГ ПЕРСПЕКТИВНИХ НАПРЯМКІВ ВИРОЩУВАННЯ КУКУРУДЗИ В УКРІЇНІ

 

Серед зернових культур кукурудза посідає одне з почесних місць, будучи незамінним джерелом сировини, використовуваного як у тваринницькій галузі, так і в промислово-індустріальній сфері для виробництва паливо-мастильних матеріалів.

В успішному вирішенні зернової проблеми велика роль належить кукурудзі - одній з найбільш високопродуктивних культур багатопланового використання.

Валові збори зерна кукурудзи в найближчі роки мають збільшитися за рахунок підвищення врожайності, оптимізації її посівних площ і агротехніки вирощування.

На думку А. Пастарнак директора філії в Україні французької компанії «ОДА» перспективи ринку кукурудзи в Україні знаходяться на досить актуальному рівні сьогодні. Для успішної реалізації зернової необхідно відстежувати поточні тенденції на ринку як світовому, так і внутрішньому [1].

Актуальні питання, які відіграють важливу роль для розвитку ринку кукурудзи і технології переробки кукурудзи розглядалися в працях А. Бондаренко [2], а також Н. Завірюха [3].

Зерно кукурудзи використовується на продовольчі цілі. З нього виготовляють понад 150 харчових і технічних продуктів: борошно, крупу, пластівці, крохмаль, сироп, глюкозу, спирт [4]. З 100 кг зерна отримують        37-  40 л спирту, на 3-5 л більше, ніж із зерна інших культур. Із зародків зерна добувають цінну харчову олію, яка має лікувальні властивості (зменшує вміст холестерину в крові і запобігає захворюванню на атеросклероз). З стрижнів качанів виготовляють фурфурол, лігнін, одержують целюлозу і папір. З 1 ц зерна можна отримати 56 кг крохмалю (або 60 кг фруктози або 38 л спирту), 22,4 кг корму з вмістом протеїну 21%.

Кукурудза, як просапних культур має важливе агротехнічне значення. При дотриманні вимог агротехніки вона залишає поле чистим від бур'янів з розпушеним ґрунтом. Повертається значна частина органіки у вигляді коренів і стеблових залишків [4].

Огляд літературних джерел свідчить, що досить велика кількість питань присвячується такій стратегічно важливій сільськогосподарської культури як кукурудза. Тому питання конкурентоспроможності та перспектив вирощування кукурудзи в Україні є досить актуальним на сучасному етапі розвитку аграрної України.

Актуальність проблем, пов'язаних з перспективами розвитку і поширенням нових сучасних конкуренто здатних технологій вирощування культури кукурудзи є одним з першочергових стратегічних завдань українських аграріїв.

 

Література

1. Пастарнак О. 2012. Перспективы рынка кукурузы в Украине .: №7 (230).: http://agro-business.com.ua./ .

2. Bondarenko A., Polishkevуch O. 2007. Использование кукурузы в качествеальтернативного топлива. MOTROL, 9A, 99-103 (Украина).

3. Завирюха Н. 2012. Энергетичиские показатели процесса двохподпорного резания стеблей кукурудзы. MOTROL, Vol. 14-№2 103-112.

4. Кирилюк Р., 2015. Мониторинг конкурентной способности и перспективы выращивания кукурудзы в Украине. MOTROL, Vol. 17,№5, (Lublin).

Категорія: Секція_1_Сільськогосподарські науки | Додав: Admin (19.10.2016)
Переглядів: 190
Всього коментарів: 0