Головна » Статті » Конференція_2016_05_19-20 » Секція_1_Сільськогосподарські науки |
Ковальова Олена к.т.н., доцент. Колос Валентина слухач магістратури Парамонова Єлизавета слухач магістратури Дніпропетровський державний аграрно-економічний унівесітет м. Дніпропетровськ
ОСОБЛИВОСТІ ВИРОБНИЦТВА ГРЕЧАНОГО СОЛОДУ З ВИКОРИСТАННЯМ АКТИВАВАНИХ ПІД ДІЄЮ НЕРІВНОВАЖНОЇ ПЛАЗМИ ВОДНИХ РОЗЧИНІВ
Показана перспективність отримання солоду з гречихи з використанням плазмохімічно активованих водних розчинів. Гречиха – це цінна зернова культура, яку зазвичай використовували для отримання круп та борошна. Зерно гречихи містить багато білку та незамінних амінокислот, вітамінів групи В, макро- та мікроелементів. Також слід зазначити, що особливістю складу гречихи є майже повна відсутність глютену [1]. Зерно гречихи з одної сторони є близьким до зерна злакових культур, а з іншої є унікальним, оскільки значно відрізняється за хімічним складом (табл. 1) [7]. Таблиця 1 Хімічний склад зерна різних культур
Особливістю фракційного складу білка гречихи, у порівнянні із злаковими, є майже повна відсутність проламінів та низький вміст глютелінів і, навпаки, переважна більшість глобулінів та альбумінів (табл. 2) [2,7]. Таким чином, за цим показником білки гречихи значно відрізняються від білків злакових, до складу яких пережно входять проламіни та глютеліни. Іншою ознакою білків гречихи є висока біологічна цінність. Таблиця 2 Фракційний склад білку зерна гречихи у порівнянні зі злаковими культурами ( у % від загального вмісту білку)
Вуглеводневий склад гречихи представлений переважно крохмалем. Його вміст може досягати в деяких сортах до 70%, що є набагато більшим у деяких злаків. Необхідно відзначити багатий мінеральний склад даної культури. В якій міститься: цинк (2–3 мг на 100 г), селен (2–5 мг 100 г) і залізо (6–10 мг на 100 г) [8]. Зерно гречихи є перспективною сировиною у виробництві солоду та солодових екстрактів, які можна використовувати у вигляді добавок до солоду інших злаків. Слід зазначити, що розробкою технології гречаного солоду почали займатися менше 10 років тому. Першими в цьому напрямі почали працювати ірландські вчені із національного університету Ірландії (National University of Ireland) [4]. Отриманий солод з гречихи якісно відрізняється: вмістом білків, ферментів, вітамінів та вільних амінокислот, що накопичуються в процесі солодорощення. Готовий продукт можна використовувати для виробництва продуктів лікувально-прафілактичного лікування та дитячого харчування [2,3]. Оскільки головними характеристиками придатності зерна для солодорощення є життєздатність, енергія та здатність проростання метою нашого дослідження було обрано визначення саме цих показників. Об’єктом дослідження були обрано такий сорт гречихи: «Любава». Замочування велося у активованій воді з різним часом активації [7]. Активування води проводилось на експериментальній плазмохімічній установці. Характеристика води: – вода питна, активована контактною плазмою, = 600 мг/л, рН = 10,0, час активації – 30 хв. (дослід №1); – вода питна, активована контактною плазмою, = 700 мг/л, рН = 9,0, час активації 60 хв. (дослід №2). З метою порівняння отриманих результатів у якості вихідного замочувального агенту було використано воду питну, рН = 7,6 (контрольний зразок). Пророщували гречаний солод у експериментальній лабораторії солодовні. Процес пророщування 7 діб. Визначали енергію та здатність проростання у гречихи сорту «Любава» (табл. 3). Таблиця 3 Життєздатність, енергія та здатність проростання гречихи сорту «Любава»
Таким чином на основі експериментальних досліджень було встановлено, що використання активаваних під дією нерівноважної плазми водних розчинів дозволяє інтенсифікувати процеси солодорощення.
Література
| |||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
Категорія: Секція_1_Сільськогосподарські науки | Додав: Admin (17.05.2016) | |||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
Переглядів: 342 |
Всього коментарів: 0 | |