Головна » Статті » Конференція_2016_05_19-20 » Секція_1_Сільськогосподарські науки |
Сердюк Василь асистент Сумський національний аграрний університет м. Суми
ДО ПИТАННЯ ВИЗНАЧЕННЯ МОДУЛЯ ПОМЕЛУ ЗЕРНА ПОДРІБНЮВАЧІВ УДАРНОЇ ДІЇ
При подрібненні зерна сільськогосподарських культур подрібнювачі зерна повинні забезпечувати відповідний модуль помелу в той же час з мінімальним вмістом пиловидної фракції, враховуючи вид тварин для яких буде приготування корму. Це питання актуальне на сучасному етапі розвитку сільськогосподарського виробництва оскільки розвиток тваринництва в Україні більш інтенсивний у фермерських господарствах де на разі потреба подрібнення зерна з невисокими добовими втратами. Тому більш частіше виникає потреба у застосуванні та використанні малогабаритних подрібнювачів, які при незначних енергетичних затратах зможуть забезпечити господарство високоякісними кормами. На сьогодні, проблема ефективності у плані тонкого подрібнення показує, що найбільш ефективні подрібнювачі ударної дії. Для зниження енергоємності процесу та отримання відповідного ступеня подрібнення в між факультетській проблемній лабораторії новітніх технологій в галузі переробки харчових продуктів на лабораторній установці подрібнювача проведено дослідження з використанням статора нової конструкції, в якому відбивні плити розташовані радіально, та під кутом 150-160°. Проведені дослідження запропонованої конструкції статора показали ефективність його застосування але для визначення раціональних параметрів та режимів роботи подрібнювача для різних зернових матеріалів необхідно провести експериментальні дослідження прийнявши в якості критерія оптимізації модуль помелу. Показники міцності зерна залежать від багатьох чинників і змінюються в значних межах, тому цю обставину слід враховувати при аналізі роботи подрібнювального пристрою. При проведенні досліджень визначали якість подрібненого зернового матеріалу, а також оцінювали енергетичні параметри процесу подрібнення. Подрібнення зернового матеріалу оцінювали за середнім модулем помелу за виразом: , де М – модуль помелу зернового матеріалу, мм; dсn- середнє значення діаметру часток k-тої фракції, мм; mk – маса часток k-тої фракції, г.; n – кількість фракцій, приймаємо n = 4 шт. Проби розділялися за розмірами на 4 фракції ( 2,5; 1; 04; 0,2 ) застосувавши комплект лабораторних сит, потім кожна фракція зважувалася і визначався її процентний вміст в загальній масі навіски (згідно з типовою методикою). Операція просіювання вважається закінченою, коли під час контрольного просіювання за 1 хвилину кількісті матеріалу, що пройшла крізь сито, не перевищує одного відсотка кількості, яка залишилася на ситі. Після обробки даних ситового аналізу всі залишки (класи) на ситі зважувалися на технічних терезах з абсолютною похибкою вимірювання не більше ± 0, 01 грама і визначали їхній вихід у відсотках. В результаті проведеного експерименту та за розрахунками можемо стверджувати, що при збільшенні модулю помелу зерна, продуктивність подрібнювача збільшується за рахунок зменшення питомої витрати енергії на подрібнення.
Література
| |
Категорія: Секція_1_Сільськогосподарські науки | Додав: Admin (18.05.2016) | |
Переглядів: 416 |
Всього коментарів: 0 | |