Головна » Статті » Конференція_2016_05_19-20 » Секція_1_Сільськогосподарські науки

АНАТОМО-МОРФОЛОГІЧНА ПОРІВНЯЛЬНА ХАРАКТЕРИСТИКА ДЕЯКИХ ОСОБЛИВОСТЕЙ ЧЕРЕШНІ, ВИШНІ, ЧЕРЕХИ ТА ДЮКА

Івануса Вікторія

аспірант

Науковий керівник: док. с.-г. н., професор Гулько І.П.

Львівський національний аграрний університет

м. Львів

 

АНАТОМО-МОРФОЛОГІЧНА ПОРІВНЯЛЬНА ХАРАКТЕРИСТИКА ДЕЯКИХ ОСОБЛИВОСТЕЙ ЧЕРЕШНІ, ВИШНІ, ЧЕРЕХИ ТА ДЮКА

 

Черешня (Prunus avium L.) і вишня (Prunus cerasus L.) є однаково древніми культурними плодовими рослинами: одна з яких – диплоїдна (2n=16), а друга – тетраплоїдна (2n=32). Черешня, головним чином, є європейським видом, який у великій кількості зустрічається в дикій формі на лісистих склонах Південної, Західної і Центральної Європи. Вишня широко поширена майже у всіх європейських країнах і в Північно-Західній Азії. Також вона культивується і в інших частинах світу, в основному, в Північній Америці. Виробництво вишні складає приблизно одну третю від виробництва черешні [1].

Дюки і черехи виведені шляхом міжвидової гібридизації черешні з вишнею. Це трудомісткий процес, але отримані в результаті вишне-черешневі сорти можуть бути використані як вихідні форми, що несуть ознаки і вишні, і черешні [2]. Використання в подальшій роботі нових вишне-черешневих сортів в якості вихідних форм розширить можливості створення сортів імунних, крупноплідних, з плодами високої смакової якості і високим вмістом антиоксидантів, з сухим відривом плоду від плодоніжки, стійких до умов зовнішнього середовища, різною силою росту, високою врожайністю незалежно від умов запилення і т.д. [3].

В даній роботі проведена порівняльна характеристика деяких анатомо-морфологічних особливостей даних видів для того, щоб визначити їхній діапазон варіації і рівень успадкування кращих ознак (табл.1).

Черешня та череха плодоносять переважно на букетних та змішаних гілках, а вишня і дюк – на кільчатках та подовжених однорічних приростах.

Таблиця 1. Порівняльна характеристика деяких особливостей черешні, дюка, черехи та вишні

 

Черешня

Дюк

Череха

Вишня

Листова пластинка

дуже крупна, зморшкувата, характерний блиск, чітко виражена зазубленість, жилкування перисто-сітчасте, колір темно-зелений, верхівка загострена

мала, довгаста або ланцето-подібна, зазубленість слабо виражена, черешки короткі, характерний блиск, колір зверху темно-зелений, знизу - світло-зелений, верхівка загострена

коротко-загострена, еліптично-яйцеподібна, пильчата, злегка зморщена, черешки з двома залозками в основі пластинки, верхівка загострена

крупна, зазубленість слабо виражена, жилкування перисто-сітчасте, черешки невеликі, верхівка гостра

Плодоносні гілочки

букетні гілочки, однорічні прирости, змішані гілочки

букетні гілочки, змішані, однорічні прирости

однорічні прирости, змішані гілочки, кільчатки

однорічні прирости, змішані гілочки, кільчатки

світло-коричневі, характерний сильний ріст і оголення

річні пагони світлі, блискучі, пізніше червоно-бурі зі світлим нальотом і рідкісними чечевичками

світло-коричневі

світлі, тонкі, після плодоношення оголюються і звисають

Бруньки

великі, світлого кольору

довгасто-яйцеподібні, світло-червоно-бурі, тупуваті або загострені; квіткові, зазвичай, зосереджені на вершині сильно вкорочених пагонів, бічні - далеко віддалені

великі, світлі з червонуватим відтінком

маленькі

Пелюстки

округлі

округлі з незначним вирізом на краях

округлі

округлі з незначним вирізом на краях

Пиляки

дуже щуплі, з поганим достиганням та швидким опаданням при несприятливих погодніх умовах

 великі, виповнені

 дуже щуплі, з поганим достиганням та швидким опаданням при несприятливих погодніх умовах

великі, виповнені, кремового забарвлення

Самоплідність

самобезпладна, деякі сорти частково самоплідні і самоплідні

висока самоплідність, частково апоміктичний тип плодошення

самобезплідна, добре запилюється черешнею

частково самоплідна, добре запилюється черешнею

Плоди

серцеподібні, злегка округлі, колір шкірки і м’якоті від світло-жовтого до темно-бордового, м’якоть ніжна, дещо хрящувата; смакові якості досить високі: плоди запашні, ароматні, приємний косло-солодкий смак

досить крупні, можуть бути більші, ніж в черешні і вишні, смак і консистенція наближені до вишні, характерний вишневий аромат, чітка кислинка, досить пікантна, легка, приємна на смак

схожі на черешню, як правило, значно менші, смак погіршений, властиві нотки вишні - гірчинка, кисло-солодкий смак

середніх розмірів, бордові або темно-бордові, кисло-солодкі або кислі з гірчинкою

Плодоношення

середнє, залежить від умов запилення, періодичність відсутня

завжди сильно плодоносить, незалежно від умов запилення, періодичність відсутня

середнє, періодичність відсутня, але залежить від запилювача

середній, може плодоносити без запилення

Основною відмінною ознакою при ідентифікації гібридів є листок. Листки вишне-черешневих гібридів суттєво відрізняються між собою: відмічено відмінності в розмірі, зазубленості, зморшкуватості. У дюка черешок значно менший, ніж в черехи. За розміром листка ці гібриди наближені більше до черешні. За зазубленістю череха повністю нагадує черешню, а дюк – вишню.

Пелюстки в черешні та черехи округлі, у вишні та дюка – округлі і мають незначний виріз на краях.

Пилок у вишні та дюка великий, виповнений, має високу здатність запилювати квіти. У черешні та черехи пиляки дуже щуплі, погано достигають і швидко опадають при несприятливих погодніх умовах.

У дюків встановлено високий рівень плодоношення незалежно від умов запилення та оптимальні смакові якості за всіма ознаками. Інтенсивність забарвлення шкірочки та соку тісно корелює з високими антиоксидантними властивостями.

Отже, череха більшість ознак успадкувала від черешні, а дюк – від вишні. Але останній поєднує в собі кращі ознаки обох видів: 1) великий, виповнений пилок дюків дає високий рівень запліднення, а разом з частковим апоміксисом – завжди дають високий рівень плодоношення незалежно від зовнішніх умов середовища; 2) плоди крупні з високими смаковими якостями і високим вмістом антиоксидантів.

Література

  1. Ivanicka, J. Cherry (Prunus avium L.) / J.Ivanicka and А.Pretova // Biotechnology in Agriculture and Forestry. Vol. 1 Trees I. Springer Vg. – Berlin, 1986. – Р. 154-169.
  2. Туровцева, В.А. Создание сортов вишни и дюков на юге Украины / В.А. Туровцева, Н.И. Туровцев, А.Н. Шкиндер-Бармина // Научные туди ГНУ СКЗНИИСиВ. – 2013. – том 1. – С. 135-142.
  3. Методика державного сортовипробування сільськогосподарських культур на придатність до поширення в Україні (плодові, ягідні, горіхоплідні, субтропічні, виноград та шовковиця) // Охорона прав на сорти рослин. – 2005. – Вип.2, ч.2. – С. 161-221.
Категорія: Секція_1_Сільськогосподарські науки | Додав: Admin (17.05.2016)
Переглядів: 337
Всього коментарів: 0