Головна » Статті » Конференція_2016_03_24-25 » Секція_3_Економіка_і_природокористування |
Пилипенко Вячеслав к.е.н., доцент кафедри економіки Сумський національний аграрний університет м. Суми
ЕКОЛОГО-ЕКОНОМІЧНА ЕФЕКТИВНІСТЬ ВИКОРИСТАННЯ МІКОРИЗИ В ОРГАНІЧНОМУ ЗЕМЛЕРОБСТВІ
В умовах все більшої орієнтації агарного сектору економіки розвинених країн світу на виробництво екологічно чистої продукції та розвитку органічного землеробства набуває актуальності застосування нетрадиційних методів підвищення урожайності сільськогосподарських культур з використанням корисних мікроорганізмів. Зарубіжний досвід свідчить про високу ефективність технологій вирощування сільськогосподарських культур з використанням мікоризи, яка маї значні переваги: площа контакту грибокореня з ґрунтом в сотні разів більше, ніж площа кореня рослини з ґрунтом, що в десятки разів збільшує доступ рослини до ґрунтових і атмосферних ресурсів; рослина отримує необхідні макро- і мікроелементи в строго певних пропорціях (збалансовано) для кожного періоду вегетації, що є необхідною умовою високого врожаю і високої якості продукції; рослина в значній мірі захищена від кореневих захворювань, завдяки тому, що обмін харчуванням між рослиною і АМ-грибом відбувається всередині клітини кореня рослини, а також здатності АМ-грибів «на замовлення рослин» синтезувати антибіотики; мікоризні рослини, інфіковані АМ-грибами, мають високі стартові умови і значні переваги перед бур’янами в доступі до елементів живлення і вологи. Застосування мікоризи дозволяє значно зменшити витрати за рахунок скорочення використання і навіть повної відмови від хімічних добрив і засобів захисту рослин, скорочення кількості технологічних операцій, особливо енерговитратних. В Україні цей напрям тільки починає завойовувати позиції, проте досвід використання мікоризи вже свідчить про її високу ефективність. Так, наприклад, за даними Волинської державної с.-г. дослідної станції (2014 р.), при проведенні досліджень по вирощуванню картоплі з різними способами обробки ґрунту і попередниками були підтверджені переваги мікоризи (табл. 1). Таблиця 1 Порівняльна ефективність вирощування картоплі.
Врожайність в порівнянні з контролем (без внесення добрив) вище на 38% і знаходиться на рівні варіанту з внесенням органічних добрив в розмірі 50 т / га. Однак відсутність витрат на внесення органіки дозволило значно знизити собівартість продукції, яка нижче контролю на 25%, а варіанти з внесенням органіки - на 17%. Як результат, прибуток в розрахунку на 1 га при використанні мікоризи збільшується на 67% в порівнянні з контролем і на 7,6% в порівнянні з варіантом з внесенням органіки. Досвід роботи сільгосппідприємств Чернігівської, Сумської та ряду інших областей по вирощуванню з мікоризою сої, кукурудзи на зерно свідчать про аналогічні результати: збільшення врожаю - 15-30%, підвищення прибутку на 1 га приблизно в 1,5 рази [1]. Таким чином, використання мікоризи навіть в перший рік є високоефективним і дозволяє отримувати додатковий прибуток. Крім того, використання проміжних посівів, (наприклад, на зелений корм або сидерат), вимагає в 2,5 рази менше витрат, ніж вартість іннокулянта мікоризи, а сила мікорізної «підтримки» значно зростає. Зарубіжний досвід свідчить, що після 3-4 років безперервного покриття ґрунту культурами-господарями насиченість ґрунту спорами гриба зростає настільки, що навіть переривання посівів і перехід мікоризи зі стану гіфів в споровий стан дозволяє при посіві нової культури обійтися без повторної передпосівної інокуляції. Важливе значення має також довгостроковий ефект від використання мікоризних технологій. Це і економія на використанні хімічних засобів боротьби з бур'янами, шкідниками і хворобами, і підвищення родючості ґрунту, а значить, і збільшення врожайності. Зменшення хімізації, практично повне припинення процесів ерозії кардинально поліпшують якість ґрунтів, а, отже, і якість рослинницької і тваринницької продукції (через органічні корми) що забезпечує, зокрема, можливість проходження сертифікації на предмет отримання статусу органічної продукції і, відповідно, збільшення реалізаційних цін в 1,5 рази в порівнянні зі звичайною продукцією. Особливо актуальним є перехід на органічне землеробство в умовах імплементації Угоди про Асоціацію та початку функціонування ЗВТ з ЄС. З 2017 року передбачений перехід в країнах ЄС на використання сертифікованих кормів органічного походження на відгодівлі свиней та птиці. Україна є одним з найбільших експортерів фуражного зерна в світі [2], причому частка країн ЄС в її експорті кукурудзи в 2014/2015 маркетинговому році склала більше 25% від загального обсягу [3]. В зв’язку з цим зростають вимоги до якості зерна. Застосування мікоризи якраз і дозволяє це зробити. Таким чином, використання мікоризних технологій забезпечує стійке підвищення економічної ефективності сучасного землеробства.
Література
| ||||||||||||||||||||||||||||||||
Категорія: Секція_3_Економіка_і_природокористування | Додав: Admin (25.03.2016) | ||||||||||||||||||||||||||||||||
Переглядів: 336 |
Всього коментарів: 0 | |