Головна » Статті » Конференція_2016_03_24-25 » Секція_2_Технології_і_природа |
Доктор Наталія аспірант Науковий керівник: к.с.-г.н., доцент Новіцька Н.В. Національний університет біоресурсів та природокористування України, м. Київ
ОСОБЛИВОСТІ ПІДБОРУ СОРТІВ ДЛЯ ТЕХНОЛОГІЇ ВИРОЩУВАННЯ КВАСОЛІ ЗВИЧАЙНОЇ В УМОВАХ ЗАКАРПАТТЯ
У наш час низьке виробництво високобілкових продуктів харчування тваринного походження, їх висока собівартість дає поштовх для збільшення площ під зернобобовими культурами. Однією з рослин цієї групи є квасоля. Квасоля — цінна високобілкова культура, яка має багатостороннє використання в народному господарстві. Цінність квасолі обумовлена високим вмістом білка у насінні (17- 33%), засвоюваність якого досягає 87% [1]. До його складу входить ряд незамінних амінокислот, що дозволяє вважати насіння культури джерелом повноцінних білків, прямо-таки «м'ясо з грядки». ЇЇ білок добре засвоюється організмом людини, за складом близький до білка тварин, а за якістю прирівнюється до дієтичних курячим яйця. Попит і ціна на її насіння у світі постійно зростають. У той же час аграріями України цій культурі не приділяється належної уваги. На сьогодні вітчизняні селекціонери пропонують ряд нових високоврожайних штамбових сортів квасолі з високою якістю насіння. Культура досить вимоглива до умов навколишнього середовища. За повідомленням Ф.С.Стаканова [2] біологічно мінімальною температурою повітря для формування нею вегетативних органів є 10-130С, генеративних – 15-180С, плодоношення – 15-2 0С, а оптимальними відповідно 15-200С, 18-220С та 20-23 0С. Квасоля вимоглива також до умов волого забезпечення. Для набубнявіння, нормального проростання та початку ростових процесів вона потребує 104-120% вологи від маси насінини [3]. Закарпаття – є нетрадиційним, але сприятливим регіоном для вирощування квасолі. Більша частка зерна цієї культури вирощується в приватному секторі на незначних площах (в основному присадибних ділянках), що не задовольняє попиту в її продукції. Тому стоїть питання про збільшення посівних площ. Закарпаття характеризується відмінними від інших областей України грунтово-кліматичними характеристиками. Територія регіону має м'який помірно-континентальний клімат[5]. Грунтово- кліматичні умови на всій території Закарпаття сприятливі для розвитку сільського господарства, але найкращі вони – в низовинній її частині. Характеристика регіону за кліматичними факторами
На території Закарпатської низовини найпоширенішими є дерново-підзолисті, дернові, лучні та болотні грунти. Найкращими за своїми фізичними властивостями в області є дернові грунти, які утворилися в заплавах Тиси і Латориці на піщаних і супіщаних річкових відкладах. Гумусовий горизонт – 25-30 см, вміст гумусу- 1,4- 2,6. Для підвищення врожайності культур, а саме квасолі, оскільки дуже добре реагує на внесення добрив, необхідно вносити багато органічних добрив, міндобрива, проводити вапнування. Особливо ефективним для квасолі також є застосування молібдену на кислих грунтах. Отже, у кліматичних умовах Закарпаття квасоля почуває себе добре – опадів і тепла достатньо для оптимального росту і розвитку рослин та формування ними максимальної продуктивності. В сортовій технології вирощування квасолі квасоля звичайна Ph. vulgaris L. в регіоні досліджень із районованих сортів квасолі вивчалися такі: Мавка, Перлина. Перелічені сорти мають наступні біологічно-господарські характеристики: Мавка. Виведений в Інституті землеробства НААН. Висота рослин 50-60 см. Висота прикріплення нижнього бобу 12-14 см. Рослини індетермінантного типу росту, із завиваючою верхівкою та прямостоячою формою куща. Ботанічна різновидність – var. ellipticus albus. Підсім’ядольне коліно світлозелене, квітка біла, боби жовтого кольору, із загостреним кінчиком, форма насінини – овально-еліптична, забарвлення насіннєвої оболонки біле, з ледь помітним мармуровим рисунком. Маса 1000 насінин 280 г. Тривалість періоду вегетації 105 днів. У насінні міститься 23 % протеїну. Урожайність зерна становить – 2,6-2,8 т/га. Перлина. Виведений в Інституті землеробства НААН. Сорт отримано шляхом індивідуального добору з комбінації Чорна магія×Fruhe Warch. Зернового напрямку використання. Належить до виду звичайної квасолі – Ph. vulgaris L., ботанічна різновидність – var. sphaericus albus. Рослини індетермінантного типу з завиваючою верхівкою та не сланкою формою куща, стійкі до вилягання, висотою 60-70 см. Зерно біле, з високими смаковими якостями та доброю розварюваністю, з вмістом протеїну 24%. Колір квітки білий, маса 1000 насінин – 212 г. Форма поперечного перетину боба – округла, основний колір боба – жовтий, текстура поверхні гладенька. Придатний до механізованого збирання. Період вегетаціїї – 105 днів, урожай зерна – 2,6-2,8 т/га[4].
Література 1. Минюк, П.М. Фасоль. / П.М. Минюк. – Минск: Ураджай, 1991. – 92 с. 2. Стаканов, Ф.С. Фасоль. / Ф.С. Стаканов. – Кишинев: Штиинца, 1986. –196с. 3. Бадина, Г.В. Возделывание бобовых культур и погода. / Г.В. Бадина. – Л.: Гидрометеоиздат, 1974. – 242с. 4. Полянская Л.Н., Загинайло Н.И. Новые сорта фасоли // Селекция и семеноводство. - №3, 1991. – 39-40с. 5. Клімат України. За ред. В.М. Ліпінського, В.А. Дячука, В.М. Бабіченко. – К.: Видавництво Раєвського, 2003. – 343 с. | ||||||||||||||||
Категорія: Секція_2_Технології_і_природа | Додав: Admin (24.03.2016) | ||||||||||||||||
Переглядів: 528 |
Всього коментарів: 0 | |