Головна » Статті » Конференція_2016_03_24-25 » Секція_2_Технології_і_природа

ЕКОЛОГІЧНО БЕЗПЕЧНИЙ КОМПОЗИЦІЙНИЙ ІНСЕКТИЦИД ДЛЯ БОРОТЬБИ З КОЛОРАДСЬКИМ ЖУКОМ

Арендаренко Володимир

к.т.н., доктор філософії, професор

Самойленко Тетяна

магістр

Полтавська державна аграрна академія

м.Полтава

 

ЕКОЛОГІЧНО БЕЗПЕЧНИЙ КОМПОЗИЦІЙНИЙ ІНСЕКТИЦИД ДЛЯ БОРОТЬБИ З КОЛОРАДСЬКИМ ЖУКОМ

 

Для боротьби зі шкідниками картоплі широко застосовуються безліч хімічних препаратів (інсектицидів), але вони незважаючи на їх ефективну дію на широке коло шкідників, в свою чергу вони негативно впливають і на корисних комах. Багаторазове застосування інсектицидів призводить до появи стійких до пірітроїдів популяцій колорадського жука [1].

Недоліком хімічних препаратів – інсектицидів є їх екологічна небезпечність: накопичення токсичних речовин та їх похідних в ґрунті, овочах, фруктах, м’ясі, молоці та багатьох інших продуктах рослинного і тваринного походження, які є небезпечними для теплокровних істот (тварин, людей) та несуть значні матеріальні витрати.

Метою нашої роботи є розробка композиційного інсектициду безпечного для людини і природи але потужного засобу захисту рослин від шкідників, в тому числі і від колорадського жука.

Виходячи з цього нами була створена рецептура інсектициду для обробки насаджень картоплі від колорадського жука, шляхом удосконалення відомих, яка має доступну та дешеву вихідну сировину, тривалий термін зберігання, можливість корегування складу рецептурних компонентів, стабільність результатів в різних ґрунто-екологічних ситуаціях, достатній ефект при масовому використанні, поліпшення санітарно-гігієнічних умов праці обслуговуючого персоналу. Запропонована рецептура містить в собі винний оцет, настойку листя волоського горіха, дурману звичайного, лушпиння цибулі, настоїв  лушпиння бобових і листя конопель, винно-кислого натрію, рідини, яка утворюється в результаті збирання та знищення жуків після її бродіння, ароматичні вуглеводні, бактерицидні і антикорозійні добавки.

Винний оцет приготовляється шляхом бродіння виноградного соку або вина. Спрощена технологія виготовлення винного оцету така: вихідна сировина (відходи жмиху, неконденційні і незрілі ягоди винограду) заливається водою, додається цукор (50-75 грам на 10000 г сировини), перемішується до розчинення цукру і залишається до бродіння. Протягом 2-3 місяців процес бродіння проходить в тарі з широким доступом повітря. Потім маса проціджується і готовий винний оцет розливається в закриту тару і зберігається до використання.

Дурман звичайний збирається в фазі цвітіння протягом дня. Тонким шаром дана сировина висушується в добре провітрюваному приміщенні без доступу сонячних променів. Для дослідів бралась  одна доза сухої сировини із дурману (вдвічі більше свіжої сировини) на 1 літр води, заливалася окропом, відстоювалась протягом двох діб, після цього фільтрувалась і до неї добавлявся розчин господарчого мила.

Настій з волоського горіху, лушпиння цибулі, бобових і листя конопель готується по вище описаній технології.

Рідину після збирання та зминання колорадських жуків, отриману за допомогою пристрою для збирання колорадських жуків необхідно пропустити через валкову дробарку. Отримана рідина залишається для бродіння у відкритій тарі на 10-27 днів, і регулярно перемішується.

Отриманий на основі вище вказаних настоїв рослинний інсектицид з добавкою ароматичних вуглеводів, бактерицидних і антикорозійних добавок та води [2] за допомогою обприскувача наноситься на насадження картоплі. Препарат не шкідливий для людей і тварин тому, його можна  використовувати у любій фазі вегетації рослини.

Проведені дослідження показують на ефективність розробленого препарату. Так, після двофазового обробітку картоплі, кількість шкідників, що залишились на насадженнях картоплі коливалася в межах 37,3…28,1%, а після трохразового обробітку – 33,2…26,4% [3]. Встановлено, що препарат найбільш ефективний проти личинок першої (L1) і другої (L2) вікових груп. Вони перестають живитися і поступово гинуть. Змінюючи пропорції настоїв можна ефективно проводити боротьбу і з личинками третьої (L3) і четвертої (L4) вікових груп.

 

Література

1. Арендаренко В.М. Використання технічних засобів при збиранні та знищенні колорадського жука. Монографія [Текст] / В.М. Арендаренко. – Кременчук: ПП Щербатих О.В. – 212. – 174 с.

2. Композиція інсектициду для боротьби з колорадським жуком ВГС-1. Патент на корисну модель. МПК А01М7/00,  А01№25/0 [Текст] / Арендаренко В.М., Лапенко Г.О., Бражненко С.А., Аксьонов С.В., Зеленський Ю.О., Прасолов Є.Я., Слинько О.П. - №.36001; заявл.12.05.2008; опубл. 10.10.2008, Бюл.№19.

3. Композиція інсектициду для боротьби з колорадським жуком. Патент на корисну модель. МПК А01М15/00 [Текст] / Арендаренко В.М., Лапенко Г.О., Аксьонов С.В., Браженко С.А., Зеленський Ю.О., Прасолов Є.Я., Слинько О.П. - №36782; заявл.12.05.2008; опубл.10. 11. 2008, Бюл.№21.

Категорія: Секція_2_Технології_і_природа | Додав: Admin (24.03.2016)
Переглядів: 205
Всього коментарів: 0