Головна » Статті » Конференція_2015_03_19-20 » Секція_2_Технології_і_природа

ВИСОКОПРОДУКТИВНІ СОРТИ – КЛЮЧОВА ЛАНКА В РОЗВИТКУ ОРГАНІЧНОГО ЗЕМЛЕРОБСТВА В УКРАЇНІ

Жаркова Олена

старший науковий співробітник

Джулай Наталія

старший науковий співробітник

Український інститут експертизи сортів рослин

м. Київ

 

ВИСОКОПРОДУКТИВНІ СОРТИ – КЛЮЧОВА ЛАНКА В РОЗВИТКУ ОРГАНІЧНОГО ЗЕМЛЕРОБСТВА В УКРАЇНІ

 

Протягом останніх років ми спостерігаємо все більше зростання обсягу світового ринку органічної продукції. На жаль, в порівнянні з іншими країнами, органічне землеробство в Україні розвивається досить повільно (за даними федерації органічного руху частка сертифікованих органічних площ серед загального об’єму сільськогосподарських угідь України складає близько 0,7%).

Створення  високопродуктивних сортів сільськогосподарських культур  з високими показниками якості, стійких до шкідників, хвороб та екстремальних факторів навколишнього середовища є ключовим фактором для сприяння обсягу органічного землеробства в Україні.

Особливе значення для органічного землеробства мають зернобобові культури. Завдяки своїй здатності до азотфіксації ці культури є цінними попередниками у сівозміні, сприяють підвищенню родючості ґрунтів, покращенню їх структури.

Великий інтерес для селекції серед зернобобових представляють такі культури як горох та соя.

Новостворені сорти даних культур проходять обов’язкове Державне випробування на придатність до поширення в Україні.

В результаті кваліфікаційної експертизи до Державного Реєстру сортів рослин, придатних до поширення в Україні 2015 року внесено 33 нових сорти сої, з яких 16 сортів – української селекції та 17 – іноземної, а також 6 нових сортів гороху, з яких 2 сорти – української селекції і 4 сорти – іноземної.

Потенційний споживач, користуючись Реєстром сортів рослин, має можливість вибирати сорти сої та гороху відповідно до зон вирощування та вегетаційного періоду.

Розподіл новореєстрованих сортів сої по групах стиглості: 15 ультраранніх сортів, 13  ранньостиглих, 4  середньоранніх та 1 середньостиглий сорт.

В розрізі ґрунтово-кліматичних зон: 11 сортів рекомендовано для вирощування в зонах Степу, Лісостепу та Полісся, 7 – Лісостепу та Полісся, 2 – в Степовій зоні та на Поліссі, 2 – рекомендовано для зони Степу, 4 – Лісостепу, 7 – Полісся (рис. 1).

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Рис. 1. Новореєстровані сорти сої з розрізі ґрунтово-кліматичних зон (шт.)

 

Особливої уваги заслуговують сорти сої, які виявились найбільш пластичними, тобто рекомендованими для вирощування у всіх ґрунтово-кліматичних зонах України: Золоте Руно – ультраранній сорт, урожайність в межах 20,6-23,3 ц/га, вміст білку: 39,1-39,9%; Марко - ультраранній сорт, урожайність в межах 19,7-24,2 ц/га, вміст білку: 44,0-44,5%; Муза - ультраранній сорт, урожайність в межах 20,5-22,5 ц/га, вміст білку: 38,6-39,8%; Кофу - ультраранній сорт, урожайність в межах 20,5-26,9 ц/га, вміст білку: 36,1-39,1%; Бісер - ранньостиглий сорт, урожайність в межах 19,1-23,6 ц/га, вміст білку: 40,2-42,6%; Відра - ранньостиглий сорт, урожайність в межах 18,4-24,0 ц/га, вміст білку: 40,0-40,7%; НС Максимус - ранньостиглий сорт, урожайність в межах 17,7-24,4 ц/га, вміст білку: 38,6-39,7%; Софія ранньостиглий сорт, урожайність в межах 17,5-22,6 ц/га, вміст білку: 38,0-39,0%; Тріада - ранньостиглий сорт, урожайність в межах 17,4-22,8 ц/га, вміст білку: 39,0-39,5%; КОРДОБА - середньоранній сорт, урожайність в межах 17,6-23,7 ц/га, вміст білку: 38,6-39,2%; ЛІССАБОН - середньоранній сорт, урожайність в межах 18,9-23,8 ц/га, вміст білку: 39,1-39,5%.

Що стосується гороху, то на сьогоднішній день з метою вирішення проблеми рослинного білку та підвищення родючості ґрунту селекціонерами створені якісно нові сорти, які значною мірою відповідають вимогам органічного землеробства: стійкі до вилягання, осипання насіння, придатні до збирання прямим комбайнуванням (безлисточкові сорти). В 2015 році Державний реєстр сортів рослин придатних для поширення в Україні поповнився такими сортами гороху: Гамбіт – урожайність в межах 19,0-32,1 ц/га, вміст білку: 22,6-24,4 %; Астронавт - урожайність в межах 18,9-32,0 ц/га, вміст білку: 22,4-24,4 %; КЕНЦО – урожайність в межах 18,7-29,5 ц/га, вміст білку: 24,3-24,9 %; Абарс – урожайність в межах 22,7-29,7 ц/га, вміст білку: 22,0-24,7 %; Гейзер – урожайність в межах 14,7-31,2 ц/га, вміст білку: 24,0-25,4 %; Босфор – урожайність в межах 21,9-26,2 ц/га, вміст білку: 22,4-24,1 %.

Відповідно принципів органічного землеробства, серед завдань якого є зведення до мінімуму, або взагалі виключення застосування хімічно синтезованих засобів захисту рослин та мінеральних добрив, максимальне використання біологічного потенціалу сортів є ключовим моментом в отриманні екологічно чистої сільськогосподарської продукції, від якої залежить здоров’я та довголіття нації.

Категорія: Секція_2_Технології_і_природа | Додав: Admin (18.03.2015)
Переглядів: 1148
Всього коментарів: 0