Головна » Статті » Конференція_2015_03_19-20 » Секція_1_Екологія_і_природокористування

ЯКІСТЬ ПИТНОЇ ВОДИ ТА ЇЇ ВПЛИВ НА ЗДОРОВ’Я НАСЕЛЕННЯ

Шумигай Інна

к.с.-г.н., старший науковий співробітник

Інститут агроекології і природокористування НААН

м. Київ

 

ЯКІСТЬ ПИТНОЇ ВОДИ ТА ЇЇ ВПЛИВ НА ЗДОРОВ’Я НАСЕЛЕННЯ

 

Водні ресурси – безцінний скарб кожної країни, від якого залежить рівень життя та здоров'я людей. Людині потрібна чиста високоякісна прісна вода. Як відомо, стан організму людини залежить від повітря, способу життя, якості продуктів харчування, а також питної води. Забруднена питна вода згубно впливає на здоров’я людини. Мільярди вірусів і бактерій у воді призводять до спалахів епідемій, інфекційних захворювань, а токсичні речовини – до масових отруєнь.

Нині актуальною проблемою залишається водопостачання якісною водою населення селітебних територій, адже підґрунтові води не завжди відповідають діючим стандартам і санітарним нормативним вимогам до питної води [1–3].

При дослідженні шахтно-колодязьної води у Фастівському районі Київській області були виявлені деякі перевищення за такими показниками, як загальна та карбонатна твердість, ХСК, а також вміст кальцію та заліза. Перевищення ГДК у 1,5–3 рази за показником загальної твердості викликано природними чинниками, а саме контактом ґрунтових вод з карбонатними ґрунтами. Підвищене значення ХСК (до 9 разів) пояснюється тим, що вода містить багато біогенних елементів, які потрапляють з ґрунту і поверхневими стоками, тим більше, що глибина залягання ґрунтових вод невелика і ґрунт недостатньо фільтрує органіку. Причиною підвищеного вмісту заліза (у 3 рази) може бути відносно висока корозійна активність води підземного походження [4].

Вживання недоброякісної питної води (2–2,5 л на добу однією людиною) суттєво погіршує здоров’я, зумовлюючи виникнення специфічних хвороб.

Надлишок Fe3+ різко стимулює пероксидні процеси в цілому, зокрема і ті, що руйнують цитохром Р-450-залежну систему. Залізо допомагає виробляти та підтримувати імунітет організму у більшості захворювань, приймає участь у кровотворенні. При його дефіциті з'являється втома, болі в області серця, дискомфорт шлунково-кишкового тракту. Також при високому вмісті у питній воді заліза порушується процес кровотворення, можливий цироз печінки, гострі отруєння дітей, рак прямої кишки, цукровий діабет. Відноситься до III класу небезпечності. Саме тому надлишок заліза у питній воді є небезпечною домішкою.

Висока твердість погіршує органолептичні властивості води, надаючи їй гіркуватий смак та справляючи негативний вплив на органи травлення людини. Було доведено зв’язок між рівнем твердості води і ступенем поширення серцево-судинних захворювань. Солі твердості порушують всмоктування жирів внаслідок їхнього омилення й утворення в кишечнику нерозчинних кальцієво-магнієвих мил. Також тверда вода погано милиться, дає великий накип в парових котлах, збільшує термін варіння овочів, м'яса тощо [5, 6].

Кальцій відіграє важливу роль у формуванні кісток, впливає на процеси скорочення м'язів, підвищує захисні функції організму, знижує небезпеку появи алергії, зміцнює стінки кровоносних судин. Його надлишок в організмі призводить до негативних наслідків, насамперед, до закупорки кровоносних судин. А нестача може викликати розрідження кісткової тканини, демінералізацію кісток, а у людей похилого віку порушення функцій залоз внутрішньої секреції [5, 7, 8].

Аналіз ситуації свідчить, що досліджуваний район Київської області стикається з проблемою неякісного складу підземних вод. Більшість мешканців селітебних територій споживають питну воду, яка має незадовільний екологічний стан. Небезпечна питна вода зумовлює комплекс проблем соціального характеру та проблем здоров’я. Рівень небезпеки погіршення здоров’я населення у регіонах досить різний. Але навіть невелике відхилення якості води від норми є небезпечним для людини. Для покращення даної ситуації бажано впровадити локальні системи очищення, доцільно організовувати моніторинг стану підземних вод. А також радикальним засобом забезпечення населення питною водою є організація будівництва локальних очисних споруд та використання води з артезіанських свердловин.

Отже, якщо ми вирішимо проблему питної води, ми вирішимо проблему здоров'я населення країни, а згодом і планети Земля.

 

Література

  1. Water in focus / Publication of Swiss Agency for the Environment, Forests and Landscape has been issued on the occasion of the Fifth Pan-European Conference of Environmental Ministers held on 21-23 May 2003 in Kiev (Ukraine).
  2. Запольський А.К. Водопостачання, водовідведення та якість води: підруч. / А.К.  Запольський – К.: Вища школа, 2005. – 671 с.
  3. Шестопалов В.М. Аналіз основних положень Закону України «Про питну воду та питне водопостачання» / В.М. Шестопалов., М.В. Набока // Екологія довкілля та безпека життєдіяльності. – 2004. – № 1.– С. 23–28.
  4. Звіт щодо впровадження технічних рішень з проблем питної води, які виконані ВЕГО «МАМА-86» в рамках програми пілотних проектів в рамках кампанії «Питна вода в Україні» упродовж 2001–2003 рр. – К., 2004. – 72 с.
  5. Габович Р.Д. Гигиена / Р.Д. Габович  – М.: Медицина, 1988. – 73 с.
  6. Хвороби з крана і криниці! – Режим доступу: http://auv.com.ua – Назва з екрану.
  7. Окороков В.А. Диагностика болезней внутренних органов: у 10 т. / В.А. Окороков. – М.: Медицинская литература, 2001. –

Т.2.: Диагностика ревматических и системных заболеваний соединительной ткани. – 2001. – 156 с.

  1. Запольський А. Проблеми якості питної води / А. Запольський, І. Захаркевич // Водне господарство України. – Київ. – 2010. – № 6. – С. 50–52.
Категорія: Секція_1_Екологія_і_природокористування | Додав: Admin (18.03.2015)
Переглядів: 13350
Всього коментарів: 0