Головна » Статті » Конференція_2014_12_4-5 » Секція_4_Технічні науки |
Бурлака Тетяна аспірант Малежик Іван д.техн.н., професор Дубковецький Ігор к.техн.н., доцент Національний університет харчових технологій м. Київ
ДОСЛІДЖЕННЯ СУШІННЯ КУЛЬТИВОВАНИХ ГРИБІВ ГЛИВА ПРИ РІЗНІЙ ВІДСТАНІ ІЧ-ВИПРОМІНЮВАЧІВ
Забезпечення населення у високоякісних продуктах харчування є проблемою всіх сучасних держав. В Україні недостатньо як вироблялись, так і виробляються окремі види продуктів для безперебійного цілорічного постачання їх населенню. У зв'язку з цим необхідно збільшити товарні ресурси і, насамперед продукти, що містять білкові речовини. Адже, зрештою, проблема харчування людства полягає в білковому дефіциті. У середньому дефіцит білка в світі оцінюється в 15 млн. т., причому більша частина дефіциту припадає на країни, що розвиваються. У зв'язку з цим особливого значення набувають питання збільшення ресурсів білкових продуктів. Перспективними видами білковмісної рослинної сировини вважаються гриби. Зокрема гриби глива звичайна, вирощені в регульованих умовах. Глива звичайна є джерелом повноцінних білків, вуглеводів, жирів, вітамінів, харчових волокон та мінеральних солей. Свіжі гриби не можливо зберігати тривалий час. Вони дуже швидко псуються і втрачають свої смакові якості - це швидкопсувний продукт. Оскільки грибниця приносить плоди надзвичайно нерівномірно, збути їх відразу ж вдається не завжди. З цієї причини дуже бажано піддавати гриби зберіганню у вигляді сушеної продукції. Нами було досліджено процес сушіння культивованих грибів Глива радіаційно - конвективним енергопідведенням при різній відстані інфрачервоних випромінювачів за температури 60˚С.
Рис.1 Криві комбінованого сушіння культивованих грибів Глива при температурі 60 оС на різній відстані від ІЧ-випромінювачів: 1 – 1 см; 2 –3 см; 3 – 6 см; 4 – 9 см; 5 – 12 см.
На рис.1 наведені, криві сушіння, які характеризують зміну інтегрального вологовмісту w залежно від часу. Звідси видно, що із зменшенням відстані між інфрачервоними випромінювачами і матеріалом від 1 до 12 см, тривалість процесу сушіння скорочується з 90 до 40 хвилин. Спостерігається також два періоди сушіння. Апроксимуючи дані першого періоду сушіння, вивели рівняння, що підпорядковуються лінійному закону.
Апроксимуючи дані другого періоду сушіння, вивели рівняння, що підпорядковуються степеневому і логарифмічному законам.
При проведенні сушіння спостерігалося, що при температурі 60 °С і відстані менше ніж 3 см від випромінювача, температура в середині висушувального матеріалу сягала близько 120 °С, що призводило до згорання грибів гливи. В той час при тій самій температурі і відстані більше ніж 9 см затрати часу та електроенергії значно збільшувались. Тому оптимальна відстань висушування грибів при температурі 60 °С, за проведеними дослідами, буде в межах від 3 до 9 см.
Література
| |
Категорія: Секція_4_Технічні науки | Додав: Admin (03.12.2014) | |
Переглядів: 375 |
Всього коментарів: 0 | |