Головна » Статті » Конференція_2014_12_4-5 » Секція_1_Сільськогосподарські науки |
Лаптєєв Олександр науковий співробітник Інститут кормів та сільського господарства Поділля НААН м. Вінниця
Використання в годівлі свиней амінокислотного вітамінно-мінерального кормового концентрату «Живина»
Одним із поширених видів недостатньої годівлі свиней, який призводить до зниження продуктивності, перевитрат кормів є згодовування раціонів, достатніх за енергетичною поживністю, але незбалансованих за іншими показниками [1]. Біологічна цінність кормового білку тим вища, чим вищий ступінь відповідності його амінокислотного складу потребам тварин. Тому для підвищення поживної цінності раціону в нього додають амінокислоти, кількість яких у протеїні кормів недостатня. Такі добавки позитивно впливають на ріст, продуктивність тварин і ефективність використання корму [2, 3]. З метою визначення впливу АВМКК «ЖИВИНА» на продуктивність тварин та затрати корму на одиницю приросту, на різних етапах їх росту, було проведено дослід за схемою, наведеною у таблиці 1. Таблиця 1 Схема досліду
Для досліду сформували дві групи кабанчиків великої білої породи трьохмісячного віку середньої вгодованості. На початок досліду жива маса однієї голови підсвинків становила в середньому 22,4±0,64 кг. Протягом усього основного періоду досліду у свиней спостерігалось рівномірне підвищення живої маси залежно від складу раціонів і повноцінності протеїну у них. За середньодобовими приростами тварини дослідної групи, яким згодовували добавку АВМКК «Живина» на 92 г, або на 14,9% переважали підсвинків контрольної групи. На рисунку 1 представлена динаміка приростів свиней за період проведення досліду.
Рис. 1. Динаміка середньодобових приростів молодняку свиней за період відгодівлі
Обробка одержаних даних методом математичної статистики засвідчила, що різниця у середньодобових приростах між свинями контрольної і дослідної груп є вірогідною (Р<0,01). Споживання свинями раціонів, збалансованих за амінокислотами шляхом введення до складу основного раціону їх АВМКК «Живина», сприяло також зниженню витрат корму на одиницю приросту живої маси. У свиней, які отримували добавку амінокислотного вітамінно-мінерального концентрату, цей показник зменшився на 0,5 к. од., або 11,8%, а затрати перетравного протеїну – на 71 г, або на 13%. В середньому за період проведення досліду свині дослідної групи мали нижчу конверсія корму. Таким чином, за однакових умов досліду свині, яким згодовували АВМКК «Живина», витрачали корму на одиницю приросту на 13% менше.
Література 1. Аминокислотное питание евиней: Рекомендации / В. Г. Рядчиков, Б. Д. Кальницкий, В. В. Щеглов, М. О. Омаров. — М., 2000. С. 62 2. Килимнюк О. І Залежність інтенсивності росту і продуктивності свиней від співвідношення амінокислот в протеїні раціонів / О. І. Килимнюк // Зб. праць Вінницького державного аграрного університету. – 2005. – Вип. 20. – С.60–64. 3. Килимнюк О. І. Кристалічний лізин – джерело підвищення повноцінності протеїну в раціонах свиней / О. І. Килимнюк // Тваринництво України. – 2006. – №1. – С. 26–28. | ||||||||||||||
Категорія: Секція_1_Сільськогосподарські науки | Додав: Admin (03.12.2014) | ||||||||||||||
Переглядів: 1549 |
Всього коментарів: 0 | |