Головна » Статті » Конференція_2014_12_4-5 » Секція_1_Сільськогосподарські науки

СОРГО ЦУКРОВЕ, ТА ЙОГО ПЕРСПЕКТИВИ ДЛЯ ЗОНИ ПІВДЕННОГО СТЕПУ УКРАЇНИ

Олег Коваленко

 кандидат с.-г. наук, доцент

Настя Чернова

аспірант

Тетяна Моспаненко

магістрант

Миколаївський національний аграрний університет

м. Миколаїв

 

СОРГО ЦУКРОВЕ, ТА ЙОГО ПЕРСПЕКТИВИ ДЛЯ ЗОНИ ПІВДЕННОГО СТЕПУ УКРАЇНИ

 

Сьогодні, в період глобального потепління клімату, коли в регресивному напрямку спостерігається «збільшення» урожайності традиційних сільськогосподарських культур, а вирощуванні цукрового буряку без зрошення стає економічно невигідним - найбільш гостро постає питання підбору культур які б характеризувались високою адаптивністю до посушливих умов вирощування. Однією з таких культур є цукрове сорго, яке за оптимальних агротехнічних умов здатне формувати врожай зеленої маси на рівні 50-80 т/га [1,2].

Цукрове ж сорго в соку свого стебла містить біля 16-20% цукрів. Слід зауважити, що в природі не існує іншої рослини, яка б могла так швидко синтезувати сахарозу. А враховуючи те, що цукрове сорго можна з успіхом вирощувати в південній посушливій зоні Степу України, де вирощування цукрового буряку зовсім неможливе, або низькорентабельне через високі витрати на зрошення, інтерес до цукрового сорго безумовно присутній [4].

Цінність даної культури полягає в тому, що вона здатна добре переносити ґрунтову і повітряну посуху, яка головним чином спостерігається в мовах Південного Степу України. Даного роду адаптивність пояснюється тим, що сорго найбільш продуктивно використовує вологу на формування одиниці маси сухої речовини.

Транспіраційний коефіцієнт цукрового сорго, тобто та кількість вологи яка використовується для утворення 1 г сухої речовини становить в межах 190-220. Крім того, посухостійкість сорго зумовле­на потужною і розвиненою корене­вою системою, особливістю будови листя і здатністю створювати воско­вий наліт, що зменшує випаровуван­ня вологи.

Також сорго володіє такою властивістю, як анабіоз, коли у період тривалої посухи культура призупиняє зростання, а при пер­шому ж випаданні опадів енергійно відновлює вегетацію [1].

Рослина цукрового сорго являє собою високорослий кущ висота якого становить 200-350 см з соковитими стеблами, які становлять біля 60% загальної маси рослини. Зерно цукрового сорго плівчасте або злегка відкрите, волоть розлога. Найбільша кількість цукру в стеблах накопичується після цвітіння. Максимальна кількість цукрів рослина містить у фазі воскової стиглості зерна.

Цукрове сорго є відмінною кормовою культурою, так як вся його надземна частина є їстівною. Зелена маса і сіно — добрий корм для великої рогатої  худоби, а силос за якістю наближається до кукурудзяного. Цукрове сорго – є багато отавною культурою, так в умовах середньої вологозабезпеченості на достатньому мінеральному фоні сорго здатне отримувати 2-3 укоси зеленої маси. Однак, при згодовуванні соковитого корму тваринам слід враховувати особливості цукрового сорго. Зелена маса сорго містить глюкозид дуррін, який гідролізується в синильну кислоту і може викликати отруєння. Саме тому свіжескошену зелену масу сорго (особливо отаву) не можна згодовувати худобі одразу, а обов’язково необхідно добре пров'ялювати [3].

По кормовим властивостям зелена маса цукрового сорго наближається до кукурудзи: в 100кг зеленої маси міститься 20-25 кормових одиниць. Вміст соку у стеблі цукрового сорго в межах 80-85% від їх маси (без врахування листків і волотей). В стеблах сорго міститься: 11,25% - сахарози, 2,75% - інших цукрів, 5,15% - крохмалю, 7,32% - клітковини, пектинових речовин – 0,6%, білків 2,6% і жирів – 0,02%. Зерно цукрового сорго високопоживне, так у своєму складі воно містить крохмаль –63-78%, білок –11-15% і жири – 3,5-4,5%, а також дубильні речовини, вітаміни групи В та каротин [1, 3].

Головною перевагою цукрового сорго є те, що воно здатне формувати високі врожаї зерна і зеленої маси, можливість використання зеленої маси на сіно, сінаж, а також можливість отримання сахарозо-фруктозо-мальтозного сиропу як альтернативного джерела отримання цукру з цукрового буряку [3].

Цукрове сорго має значні конкурентні переваги перед кукурудзою, основними з яких є те, що використовуються значно менші норми сівби (в 2-3 рази), високу отавність (2-3 укоси), екологічну пластичність, можливість більш пізніх строків сівби і збирання. Саме тому в умовах сучасного кліматичного стану цукрове сорго розглядається як альтернатива вирощуванню кукурудзи. Крім того, однією з головних переваг сорго перед кукурудзою та іншими сільськогосподарськими культурами є те, що воно має високу продуктивність і широкий спектр використання в харчових, кормових і технічних напрямках [2].

На сьогоднішній день існують науково обґрунтовані технології вирощування цукрового сорго в різних агрокліматичних умовах, з метою отримання найбільш якісних і високих врожаїв, а також задоволення максимальної економічної ефективності в процесі вирощування даної культури.

 

Література

1. Кадиров С.В. Особливості вирощування і використання сорго на корм в умовах ЦЧР/С.В.Кадиров //Зберігання і переробка зерна. – 2012 – №5. – С.19-22

2. Мороз О.М. Сорго цукрове як енергетична культура / О.М.Мороз, В. Смірних, Г.М. Шопіша //Агроном. – 2013– №1. – С.204-205

3. Середа В. Сорго цукрове резервна культура для виробництва цукру і не тільки… / В. Середа // Зерно. – 2013– №8. –  С. 78-79

4. Установа О.А. Переробка сорго/ Большаков А.З., Бондаренко С.М., Кадиров С.В., Клепко Ю.Н., Крицький А.Н, Фєдотов В.А., Усатова О.А.// Час вшановувати сорго. – Ростов-на-Дону: ЗАО «Ростіздат», 2008. – С.9-13

Категорія: Секція_1_Сільськогосподарські науки | Додав: Admin (03.12.2014)
Переглядів: 1997
Всього коментарів: 0