Головна » Статті » Конференція_2014_10_16-17 » Секція 1 Сільськогосподарські науки

ВИРОБНИЦТВО СУБТРОПІЧНИХ ОВОЧІВ (СОЛОДКОЇ КАРТОПЛІ) BATATAS

Калала Кампанга Франклін

студент

Мельнічук О.Є.

к.т.н., доцент

Тернопільський національний технічний університет імені Івана Пулюя

м. Тернопіль

 

ВИРОБНИЦТВО СУБТРОПІЧНИХ ОВОЧІВ (СОЛОДКОЇ КАРТОПЛІ) BATATAS

 

Батьківщина батату – Мексика та Центральна Америка. На сьогодні солодка картопля широко культивується у всіх тропічних і субтропічних регіонах світу. Основними країнами-виробниками батату є Китай, Індонезія, В’єтнам, Японія, США, Середземноморські країни Європи. Але найбільший відсоток виробництва (98%) припадає на країни, що розвиваються, оскільки це галузь, яка зміцнює продовольчу безпеку країн.

За даними  Food Agriculture Organization (FAO), [3] до найбільших виробників на африканському континенті відносять такі країни: Уганду – більше 2млн. тонн; Нігерію – 1,5млн. тонн; Руанду – 1млн. тонн; Кенію більше 700тис. тонн; Бурунді – 600тис. тонн та Конго – 580тис. тонн.

Батат відноситься до теплолюбивих культур, але його значення в харчуванні населення привело до того, що в результаті селекційних робіт були відібрані сорти, більш стійкі до кліматичних умов у різних регіонах світу.

Розрізняють три основних ботанічних сорти батату. Один із цих сортів Суффаїд (Suffaid) – має порівняно тверді клубні жовтого кольору, подовгуватої форми, середньої величини. М’якоть другого сорту Лал (Lal) – має біле забарвлення, а клубні округлу з загостреними. Третій сорт Санхері (Sunheri) має насичену оранжеву м’якоть та великі клубні. Тому, його зазвичай не виокремлюють, як один із сортів батату, а як самостійну культуру – ямс, [2, 4].

Найкращими для консервування та переробки вважають такі сорти: Golden Beauty, Gold Skin, Porto Rico, Nuggert, Jersey, Nancy Hall; а для споживання у свіжому вигляді – Big Stem.

Батат є важливою культурою ДР Конго після маніоку, він вирощується майже у всіх провінціях країни, добре переносить засуху та захищає грунт від ерозії.  Загальні площі, які зайняті під вирощування батату щорічно зростають. На сьогодні це приблизно 109тис.га з об’ємом виробництва приблизно 580тис. тонн батату в рік. Сорти батату, які культивуються в ДР Конго, з помаранчевою м’якоттю Canceolado поширені в таких провінціях, як Північна та Південна Ківу, Маніема, Катанга та Східній провінції. Сорти з білою м’якоттю Mugande – в Північній Ківу, Катанга та Східній провінції; а сорти Elengi – в провінціях Південна Ківу та Маніема.

Об’єктом досліджень обрано сорти батату, які культивуються в ДР Конго.

Мета досліджень – вивчення хімічного складу бульб батату цих сортів, порівняльна характеристика з сортами інших країн та подальше використання отриманих результатів. Дослідження проводились із використанням стандартних методів аналізу.

У таблиці  подано хімічний склад клубнів батату, які культивуються у різних країнах.

Таблиця

Хімічний склад сортів батату

 

Показники

 

Країни

Індія, [1, 2]

США,   [1, 2]

 ДР Конго*

Jersey

Porto Rico

Mugande

Canceolado

Elengi

Масова частка

  • вологи
  • білків
  • жирів
  • вуглеводів

%

 

68,5

1,2

0,3

28,2

 

67,0

2,0

0,2

27,0

 

70,0

2,0

0,2

22,1

 

69,3

1,2

0,3

23,0

 

68,7

1,8

0,3

27,5

 

69,1

2,0

0,2

25,6

Мінеральні речовини

  • Р
  • Са
  • Fe
  • Na
  • K

мг/100г

 

 

50

20

2,8

9,0

393

 

51

60

0,9

40,0

390

 

54

36

0,9

60,0

430

 

45

48

3,0

19,0

300

 

60

35

2,3

20,0

387

 

58

58

2,7

38

386

Масова частка вітамінів

  • аскорбінова кислота
  • тіамін
  • рибофлавін

мг/100г

 

 

 

 

24

0,08

0,04

 

 

32

0,10

0,02

 

 

18

0,20

0,03

 

 

25

0,10

0,05

 

 

38

0,21

0,03

 

 

26

0,16

0,03

Калорійність

ккал

120,0

116,0

101,0

101,0

118,0

114,0

*Досліджували хімічний склад сортів батату, які культивуються в ДР Конго, а всі інші сорти були взяті для порівняльної характеристики з наукової літератури. 

 

Сорти батату культивовані в ДР Конго за вмістом вологи, білків, жирів та вуглеводів схожі до сортів, що культивуються в Індії та сорту Jersey (США); заліза вони містять у 3 рази більше, ніж сорти культивовані у США; сорт Canceolado в порівнянні з іншими сортами містить в 1,1рази більше фосфору; масова частка аскорбінової кислоти  в досліджуваних сортах у 1,2 рази більша від сорту Jersey (США) та в 2 рази від сорту Porto Rico (США); масова частка тіаміну приблизно однакова з сортом Porto Rico (США), але майже у 2,6 рази більша, ніж у сортах, що культивуються в Індії; а рибофлавіну майже однакова у всіх сортах незалежно від країни, в якій вони вирощені.

Аналізуючи отримані результати можна констатувати: батат є цінною культурою у харчовому відношенні, а для країн африканського континенту його культивування, вибір оптимальних умов зберігання та консервування, має велике значення насамперед для забезпечення продовольчої безпеки своїх країн.

У подальшому в цьому напрямку планується провести ряд досліджень, які будуть пов’язані з вибором оптимального способу очищення батату.

 

Література

1. Химический состав пищевых продуктов: Справочные таблицы / под. ред. А.П.Покровского. -  М. : Пищ. пром.-сть, 1977. – 228с.

2. А.Ф.Наместников, А.Ф. Загибалов, А.С.Зверькова Технология консервирования тропических и субтропических фруктов и овощей. К. ; Одесса. Вища школа / Головное изд-во, 1989 . – 352 с.

3. http://www.un.org.ua/information-centre/news/1882?lang=en

4. http://mamapedia.com.ua/health/polza-ili-vred/sladkii-kartofel-batat.html

Категорія: Секція 1 Сільськогосподарські науки | Додав: Admin (17.10.2014)
Переглядів: 752
Всього коментарів: 0